Baby on Board

7 Jan

This is written in Norwegian because it started out as a reply to a blog post on a Norwegian blog. It’s about air travel with tiny kids and huge amounts of luggage. 

Dette begynte egentlig som et svar på dette blogginnlegget fra en blogg jeg kan anbefale på det sterkeste. Så ble jeg revet med.

Fordi vi ikke bor i nærheten av noen, har vi reist avsindig mye i løpet av Matildas korte liv. Noen reiser har gått som en drøm, andre har vært et rent helvete. De fleste har medført digre svetteringer, dyp jogapusting og på det beste vært gode øvelser i teamwork. På det værste har det satt forholdet på prøve.

Fordi vi hadde en relativt kort mellomlanding denne jula og fordi bagasje er dyrt, bestemte vi oss for å reise kun med håndbagasje, noe som endelig kunne la seg gjøre med barn i eget sete og med egen bagasje i splitter ny Trunki. Ikke vogn, bilsete, stellebag og 80 kilo innsjekka bagasje, og vi ga familien streng beskjed om at vi kun aksepterte julegaver av typen som får plass i lommeboka. Vi sjekka inn på forhånd, smatt gjennom sikkerhetskontrollen og var først på flyet. Tidsfordriv plan A: ny juleklistremerkebok med 1000 klistremerker. Plan B: fulladet iPad med fire sesonger Peppa Pig og Ole Brumm-film i tilfelle forsinkelser.

- Ikke få ketchup på babyen!

– Ikke få ketchup på babyen!

Matilda var bare et par måneder gammel første gang vi dro på juleferie til Irland for to år siden. Da måtte vi bytte på å “do the sleepy dance” (gynge-hoppe-svinge hele kroppen og klappe rytmisk på babyrygg) i midtgangen i tre kvarter for at hun skulle sovne. Flyet var to timer forsinka og vi hadde en tre timers kjøretur i sludd og mørke fra Dublin til Cork foran oss. En halvtime før landing kom beskjeden, “due to weather conditions in Dublin, we are sorry to announce that we have been redirected to… Cork”. Gledestårene sto i øynene mine, sjelden har jeg vært så letta. Soving på fly har vi i grunnen sjelden fått til, bortsett fra ti minutter før landing da…

Sommeren etter tilbrakte vi stort sett på en liten øy i Danmark, men da vi skulle reise hjem hadde vi plutselig opparbeidet pinlig mye bagasje. Det kan ikke være mulig at to voksne mennesker kan reise i ukesvis med hver sin lille koffert og så når en pittepitteliten tass dukker opp så eksploderer det fullstendig?! Hvis ikke jeg husker feil hadde vi med oss en klappvogn slæsj bæremeis, en prampack stappfull av alt mulig crap, ett bilsete, en svær ryggsekk, to små, en mellomstor og en gedigen koffert, pluss en sportsbag. I tillegg skulle vi reise med ferge (uten bil, så klart) og buss til Aalborg. Der ble vi henta, men Steve og ryggsekken måtte ta bussen hjem til min farmor for det var ikke plass til dem i den gedigne BMWen. Vi bestilte minibusstaxi til flyplassen kl. fem neste morgen og sjåføren lo av oss. Vi mellomlandet og sjekket inn bagasjen igjen i København og tok ny megataxi hjem. På plussiden trengte vi ikke pakke ut, for vi skulle flytte i ny leilighet samma uka. Puh.

Klok av skade var vi denne gangen en velsmurt effektivitetsmaskin som high-fivea da vi ikke ble stoppa i sikkerhetskontrollen, ristet oppgitt på hodet av saueflokken på Ryanair som ikke klarte å finne seg en ledig plass og vi fikk til og med nytt hver vår velfortjente boksøl. Det gikk i det hele tatt veldig greit. Men jeg må innrømme at jeg skulte stygt på dama som leste avisa hele veien mens mannen hadde søt-liten-pludre-baby på fanget som sovna helt plutselig, av seg selv.

Og for de som lurer, når du reiser med spedbarn på Norwegian kan du sjekke inn:

 • 1 prampack
 • 1 bilsete
 • 2×20 kg per voksen (betalt)
 • 1×5 kg per barn
Og på flyet kan du ha med deg:
 • 1 klappvogn (til gate)
 • 1×10 kg håndbagasje per voksen
 • Mat og drikke til barnet

 

Advertisements

One Response to “Baby on Board”

 1. Casa Kaos January 7, 2013 at 12:26 pm #

  Veldig bra innlegg!
  Og så hyggelig at du ble inspirert av innlegget mitt.
  Nei, reise med barn er ikke bare lett. Men det går heldigvis bedre for hver gang 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: